Ви є тут

2020 рік – Міжнародний рік охорони здоров’я рослин

Рік здоров'я рослин

Організацією Об’єднаних Націй поточний 2020 рік оголошено роком охорони здоров’я рослин, головним гаслом якого стало «Захистимо рослину – збережемо життя».

    Метою заходу є привернення уваги людей до необхідності збереження здоров’я рослинного світу, який є основним джерелом життя на планеті Земля.

    Складно в повній мірі визначити значення рослини у життєвих процесах нашої планети. Проте, не складно зрозуміти їх життєво важливу складову біологічного різноманіття світу.

     Рослина є одним із найголовніших ресурсів, що має велике екологічне, економічне та культурне значення для людства. Вони слугують джерелом для виготовлення продуктів харчування, кормів, тканин, будівельних матеріалів, палива, ліків і, разом з тим, забезпечують виробництво кисню, формування та захист грунтів і водних ресурсів.

     В умовах глобалізації, посилення та лібералізації світової торгівлі, значного розвитку туризму, об’єктивно виникає загроза здоров’ю рослинного ресурсу країни, а отже виникає гостра необхідність його збереження та захисту.

Основні гасла Міжнародного року здоров'я – 2020

  • Зберігайте рослини здоровими для попередження голоду та досягнення цілей ООН щодо сталого розвитку!
  • Будьте обережні, коли під час подорожі берете рослини або рослинні продукти і завжди забезпечуйте їх відповідність фітосанітарним вимогам!
  • Зробіть безпечною торгівлю рослинами та рослинними продуктами, дотримуючись міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів МКЗР та ФАО!
  • Зберігайте рослини здоровими, захищаючи навколишнє середовище!
  • Інвестуйте у розвиток  можливостей організацій захисту рослин, наукові дослідження та просвітницьку роботу!
  • Посильте системи моніторингу та раннього попередження для забезпечення захисту рослин та здоров'я рослин!

«ЗАХИСТИМО РОСЛИНУ – ЗБЕРЕЖЕМО ЖИТТЯ»