Державна установа
"Чернігівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби"
14000, м.Чернігів, вул. Коцюбинського, 41
+38(046)267-42-94 e-mail: fito@karant.in.ua
-
Державна установа
"Чернігівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби"
14000, м.Чернігів, вул. Коцюбинського, 41
+38(046)267-42-94 e-mail: fito@karant.in.ua
Держпродспоживслужба попереджає про небезпеку поширення картопляної молі (Phthorimaea operculella Zeller) – шкідника, який завдає значної шкоди посівам і врожаю картоплі, томатів, баклажанів та інших культур родини пасльонових.
Картопляна міль походить із Південної Америки, але нині поширена у багатьох країнах світу. В Україні вона виявлена переважно в південних та східних областях, проте існує високий ризик її подальшого поширення.
Біологічна характеристика
Шкідливість
Гусінь живиться всередині листків, стебел і бульб, утворюючи ходи, заповнені екскрементами. Це призводить до:
Картопляна міль небезпечна тим, що продовжує розмножуватися і в картоплесховищах, тому втрати врожаю можуть досягати 80% за відсутності заходів контролю.
Ознаки ураження
Заходи боротьби
Рекомендації населенню
Держпродспоживслужба закликає громадян та фермерів:
Пам’ятайте: картопляна міль – небезпечний карантинний організм, який може призвести до значних економічних втрат. Лише своєчасне виявлення та злагоджені дії допоможуть запобігти її поширенню в Україні.
Спільно з європейським проєктом EU4SaferFood створили інформаційні матеріали щодо ознак пошкодження, заходів боротьби та шляхів поширення картопляної молі.
Джерело: ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА